Παξοί: Βουτιές στο τιρκουάζ του Ιονίου (Reader.gr) - grefis.gr

  • Παξοί και πληροφορίες

Εξωτικές παραλίες και εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές, χωριά με παραδοσιακή επτανησιώτικη αρχιτεκτονική, διάσπαρτα μέσα στους απέραντους ελαιώνες, βλάστηση που φτάνει μέχρι τα διάφανα νερά. Το ερωτικό καταφύγιο του Ποσειδώνα και της Νηρηίδας Αμφιτρίτης, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ένας παραδεισένιος προορισμός που θα σε κάνει να αγαπήσεις το Ιόνιο ακόμα περισσότερο.

Οι Παξοί είναι τα μικρότερα από τα Επτάνησα. Ο «Βενιαμίν του Ιονίου». Πρόκειται για μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων (τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι), μόλις 7 μίλια νότια της Κέρκυρας.

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι ο Γάιος, που παρά την έντονη τουριστική κίνηση διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα. Έχει μπροστά του το καταπράσινο νησάκι του Αγίου Νικολάου που κλείνει τον κόλπο και σχηματίζει ένα μεγάλο φυσικό κανάλι όπου δένουν βάρκες και ιστιοφόρα- μια μοναδική εικόνα σαν καρτ ποστάλ!

Ο παραλιακός δρόμος, με τα αραγμένα ψαροκάικα, τις ταβέρνες, τα μπαρ και τα κάθε λογής καταστήματα, σφύζει από ζωή. Το βλέμμα σας θα τραβήξουν το εντυπωσιακό κτήριο του αγγλικού κυβερνείου και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με την ομώνυμη στέρνα από πάνω της.

  • Σημεία ενδιαφέροντος

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κάστρο του Αγίου Νικολάου, πάνω στο ομώνυμο νησάκι, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Το ενδιαφέρον αυτό αξιοθέατο ξεκίνησε να χτίζεται το 1423 και ανακατασκευάστηκε το 1510 από τους Ενετούς. Το μυστικό του; Οι Ενετοί βασίστηκαν σε σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που υπάρχει ακόμη στο Αρχείο της Βενετίας.

Η Λάκκα είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού και το βορειότερο ψαροχώρι των Παξών, ένας ιδιαίτερα αγαπητός προορισμός για σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Το τοπίο είναι μοναδικό, καθώς η πυκνή βλάστηση του λόφου φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα κάνοντας τα νερά γαλαζοπράσινα.

Ο γραφικός και ήσυχος Λογγός, στην νότια πλευρά του νησιού, είναι το μικρότερο χωριό των Παξών. Πλαισιωμένο από πεύκα και ελιές, με ένα κουκλίστικο χρωματιστό λιμάνι, ταβέρνες, ωραία μπαράκια κι ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο (σαπωνοποιία Ανεμογιάννη) στην άκρη του.

  • Οι ωραιότερες παραλίες

Οι παραλίες των Παξών είναι μικρές, οι περισσότερες με βότσαλο, με δροσερά και πεντακάθαρα νερά. Σημειώστε τις σπουδαιότερες: Ορκός, Κηπιάδι, Γιαννάς, Μογγονήσι, Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα, Αυλάκι, Μαρμάρι, Λεβρεχιό, Μονοδέντρι. Εμπειρία μοναδική το ηλιοβασίλεμα από την παραλία του Ερημίτη με τους εντυπωσιακούς γκρεμούς, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του  νησιού.

Κατά την παραμονή σας στο νησί επιβάλλεται να νοικιάσετε βάρκα και να κάνετε το γύρο του νησιού για να δείτε τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς που η φύση έχει δημιουργήσει, αλλά και να επισκεφθείτε τους Αντίπαξους και να βουτήξετε στις εξωτικές παραλίες Βουτούμι και Βρίκα.

  • Ανακαλύψτε τις σμαραγδένιες σπηλιές

Η θαλάσσια περιήγηση στις εκπληκτικές «γράβες» (δηλαδή ενάλιες σπηλιές) θα σας κάνει να αγαπήσετε τους Παξούς ακόμα περισσότερο. Οι σμαραγδένιες αυτές σπηλιές βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού και συνολικά ξεπερνούν τις τριάντα. Θα δείτε διαδοχικά τις σπηλιές στο Μογγονήσι, τον Τρυπητό με τη φυσική γέφυρα, τον Ορθόλιθο (όρθιο βράχο μέσα στη θάλασσα), το Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές και τον Ερημίτη με την τεράστια σπηλιά της Υπαπαντής. Οι σπηλιές των Παξών είναι επισκέψιμες με εκδρομικά σκάφη που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες.

  • Αντίπαξοι: Έρωτας με την πρώτη… βουτιά!

Δίπλα στους Παξούς, σε απόσταση 5,5 μιλίων βρίσκονται οι Αντίπαξοι, ένα πανέμορφο μικρό νησί με μαγευτικές ακτές. Η παραλία Βουτούμι είναι μία από τις καλύτερες του νησιού, αλλά και από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Τα γαλανά διάφανα νερά, η λευκή άμμος σε συνδυασμό με τα βότσαλα και η πυκνή βλάστηση που κατηφορίζει προς τη θάλασσα δημιουργούν ένα απόλυτα εξωτικό τοπίο. Στην ενδοχώρα υπάρχουν απέραντες εκτάσεις με αμπέλια, όπου παράγεται εκλεκτό κρασί. Η πρόσβαση στους Αντίπαξους γίνεται με καραβάκι από το λιμάνι των Παξών, τον Γάιο.

Οι προτάσεις μας:

Πηγή: https://www.reader.gr/life/travel/taxidiotikes-protaseis/apodraseis-stin-ellada/332747/paxoi-voyties-sto-tirkoyaz-toy