Μεσσηνία: Ταξίδι στη φύση και την Ιστορία (Reader.gr) - grefis.gr

Αρχαιολογικοί χώροι και επιβλητικά κάστρα που ατενίζουν το Ιόνιο, φανταστικές παραλίες για κάθε γούστο, γραφικά ορεινά χωριά με μοναδική θέα και μικροί παραθαλάσσιοι οικισμοί με ταβερνούλες πάνω στο κύμα. Φυσικές ομορφιές, ιστορία, πολιτισμός, παράδοση και γαστρονομία συνδυάζονται αρμονικά σε αυτό το νομό της Πελοποννήσου, που ικανοποιεί απόλυτα την προσδοκία για αξέχαστες διακοπές. Δεν είναι τυχαίο το ότι η Μεσσηνία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας, προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Από την ολοζώντανη πρωτεύουσα Καλαμάτα μέχρι τις θαλασσινές πολιτείες της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης με τα κάστρα τους και τα μαγευτικά τοπία της Μεσσηνιακής Μάνης, η Μεσσηνία προσφέρει στους επισκέπτες έντονες συγκινήσεις. Και όσοι τη γνωρίσουν είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επιστρέψουν.

  • Καλαμάτα: Η πόλη του ήλιου

Με τη θάλασσα να λαμπυρίζει αστραφτερή στα πόδια της και τον Ταΰγετο να υψώνεται επιβλητικός από πάνω της, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας είναι μία από τις ομορφότερες και πιο ζωντανές πόλεις της Ελλάδας. Παραδοσιακή αλλά και κοσμοπολίτισσα, διάσημη για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και με ανανεωμένο ταξιδιωτικό προφίλ τα τελευταία χρόνια, η Καλαμάτα έχει κάτι για όλους: μια υπέροχη παραλιακή ζώνη, καλοδιατηρημένα νεοκλασικά, πλατείες και πεζόδρομους που σφύζουν από ζωή, ποδηλατόδρομους, σημαντικά μουσεία, πολυτελή ξενοδοχεία, πλούσια αγορά, εξαιρετικές γεύσεις και αρκετή νυχτερινή ζωή. Όλα αυτά μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα χάρη στον καινούργιο δρόμο που κάνει το ταξίδι ως εδώ εύκολη υπόθεση.

Σημείο αναφοράς της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι το κάστρο του 13ου αιώνα, το οποίο προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη. Το αμφιθέατρο του φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις. Στους πρόποδες του εκτείνεται η παλιά πόλη της Καλαμάτας, γεμάτη δαιδαλώδη στενάκια και παλιά σπίτια με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες. Φροντίστε να χωρέσετε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη σε κάποιο από τα σημαντικά μουσεία της πόλης: το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, αλλά και το Πάρκο Σιδηροδρόμων, ένα μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο όπου εκτίθενται παλιές μηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στην πλατεία 23ης Μαρτίου (εδώ έδωσαν όρκο πίστης στην Επανάσταση οι αγωνιστές του 1821), ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής και η Μονή Καλογραιών, που είναι διάσημη για τα μεταξωτά υφαντά που φτιάχνουν οι μοναχές στον αργαλειό.

Ένα από τα χαρίσματα της Καλαμάτας είναι η τεράστια παραλία της με τα πεντακάθαρα νερά. Το παραλιακό μέτωπο εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα, ποδηλατάδα και εύκολες βουτιές το καλοκαίρι. Αν θέλετε beach bars, κατευθυνθείτε προς την παραλία της Βέργας, τη Μικρή Μαντίνεια και τη Σάντοβα. Εναλλακτικά, αν πάτε προς τις Κιτριές, θα βρείτε πιο ήσυχους κολπίσκους για να κάνετε τις βουτιές σας.

  • Η Αρχαία Μεσσήνη

Σε απόσταση 30 χλμ. από την Καλαμάτα μπορείτε να επισκεφτείτε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις πιο καλά διατηρημένες και σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας. Η πόλη ιδρύθηκε το χειμώνα του 370 π.Χ.- 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο Θέατρο, στην Κρήνη Αρσινόη, στο Στάδιο, στο Εκκλησιαστήριο, στην Αγορά, στο Ηρώο-Μαυσωλείο και άλλα σημαντικά αξιοθέατα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζει ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου. Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης λαμβάνουν χώρα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.

  • Πύλος- Μεθώνη- Κορώνη: Ενετικά κάστρα και μαγευτικές ακτές

Σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα βρίσκεται η Πύλος, μία από τις πιο όμορφες μικρές πόλεις της Μεσσηνίας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στον κόλπο του Ναβαρίνου (εκεί όπου το 1827 έγινε η ομώνυμη ναυμαχία), ώστε να προσφέρει πανοραμική θέα στα νερά του Ιονίου, με ψηλά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές που καθρεφτίζονται στα νερά, θυμίζει νησιωτικό οικισμό. Αφού πιείτε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων, κάτω από τα αιώνια πλατάνια, εξερευνήστε τα αξιοθέατα: το Νιόκαστρο, το μεγάλο και καλοδιατηρημένο κάστρο που έχτισαν οι Οθωμανοί το 1573, αλλά και το νησάκι Σφακτηρία, που μπορείτε να επισκεφτείτε με βαρκάκι. Οι λάτρεις της Ιστορίας θα βάλουν στο πρόγραμμά τους και μια επίσκεψη στο περίφημο Ανάκτορο του Νέστορα, το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στον ελλαδικό χώρο, περίπου 17 χλμ. βόρεια της Πύλου.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων βόρεια της Πύλου, είναι ένας εξαιρετικής ομορφιάς βιότοπος που αποτελεί κύριο αποδημητικό σταθμό των πουλιών στο ταξίδι τους από και προς την Αφρική. Πρόκειται επίσης για τη μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου ζει ο σπάνιος αφρικανικός χαμαιλέοντας, που κινδυνεύει από εξαφάνιση. Όσο για τις παραλίες, την παράσταση κλέβει η ξακουστή Βοϊδοκοιλιά. Η παραλία-σταρ της δυτικής Μεσσηνίας, με σχήμα μισοφέγγαρου, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, είναι ένα μέρος που επιβάλλεται να επισκεφτείτε (τον Αύγουστο, βέβαια, καλό είναι πάτε νωρίς το πρωί, γιατί μαζεύει πάρα πολύ κόσμο). Αν ψάχνετε για την καλύτερη θέα στον όρμο του Ναυαρίνου και σας αρέσει η πεζοπορία, αξίζει τον κόπο να φτάσετε ψηλά ως το Παλαιόκαστρο και τη σπηλιά του Νέστορα κάτω από αυτό. Βόρεια από τη Βοϊδοκοιλιά βρίσκονται οι παραλίες του Ρωμανού και του Πετροχωρίου, από τις ωραιότερες της Μεσσηνίας.

Στα νότια της Πύλου και απέναντι από τη νήσο Σαπιέντζα βρίσκεται η Μεθώνη, μια όμορφη μικρή πόλη με σπίτια σε νεοκλασικό ύφος. Το διασημότερο αξιοθέατο δεν είναι άλλο από το κάστρο της, ένα από τα πιο σημαντικά οχυρωματικά συμπλέγματα στην Ελλάδα. Εκτείνεται σε έκταση 93 στρεμμάτων και καταλήγει στο Μπούρτζι, τον οκτάπλευρο πύργο που βρέχεται ολόγυρα από τη θάλασσα. Το ηλιοβασίλεμα είναι η καλύτερη ώρα για να το επισκεφθείτε.

Χτισμένη στη θέση της αρχαίας Ασίνης, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου, η Κορώνη είναι μια γραφική και αρχοντική κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα, καλοδιατηρημένα αρχοντικά και στενά ανηφορικά δρομάκια. Το κάστρο της Κορώνης εξακολουθεί να κατοικείται ακόμη και σήμερα. Κάντε μια βόλτα στα καλντερίμια του για να δείτε τα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας και το επισκέψιμο παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου, αλλά και για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο.

Ανάμεσα σε Μεθώνη και Κορώνη, βρίσκεται η Φοινικούντα, με γραφικά σπίτια, παραλιακές ταβέρνες και πολλές κοντινές και καθαρές παραλίες που αποτελούν ιδανικό προορισμό για οικογενειακές διακοπές. Ανεβαίνοντας προς το Πεταλίδι, θα βρείτε αρκετές όμορφες τοποθεσίες και μικρά παραθαλάσσια χωριά για μπάνιο και φαγητό, όπως τους Κόμπους, τον Άγιο Ανδρέα και τους Χράνους.

  • Τα θαύματα της φύσης

Στο κεντρικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας, κοντά στο χωριό Χαραυγή (34 χλμ. από την Καλαμάτα), θα βρείτε το Πολυλίμνιο: ένα πραγματικά ονειρικό σκηνικό με λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το φαράγγι του Πολυλιμνίου. Η διαδρομή προς τη λίμνη Κάδη θα σας φέρει κοντά σε έναν πανέμορφο καταρράκτη που ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων. Άλλη μία δροσερή και αξέχαστη εμπειρία είναι η διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας- μια από τις ομορφότερες διαδρομές που αξίζει να κάνει κάθε φυσιολάτρης. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να το διασχίσετε με ασφάλεια. Η Νέδα, ένας ποταμός με θηλυκό όνομα, βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Στο πέρασμά της διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες. Το κοντινότερο χωριό στους καταρράκτες της Νέδας από την πλευρά της Μεσσηνίας είναι η Πλατανιά.

  • Κυπαρισσία: Η αρχόντισσα της Μεσσηνίας

Η Κυπαρισσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού, στην ακτή του Ιονίου πελάγους. Είναι χωρισμένη στην Άνω Πόλη, που αποτελεί διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό με παλιά πέτρινα σπίτια και καλντερίμια, και τη Νέα ή Κάτω Πόλη με κέντρο της το λιμάνι με τις ψαροταβέρνες. Σημαντικότερο αξιοθέατο είναι το κάστρο, που δεσπόζει πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό της παλιάς πόλης και προσφέρει απίστευτη θέα στο Ιόνιο. Στα πέριξ μπορείτε να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο Περιστεριάς (ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού), το Φαράγγι με τους Σταλακτίτες, αλλά και το Μοναστήρι της Κατσιμικάδας, ένα ησυχαστήριο μέσα στο καταπράσινο τοπίο. Κοντά στην Κυπαρισσία θα βρείτε επίσης μια ποικιλία από υπέροχες παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα (Άι-Λαγούδης, Καλό Νερό, Σανί, Στόμιο κ.ά).

  • Εξερευνώντας τη Μεσσηνιακή Μάνη

Πλούσια φύση, απέραντοι ελαιώνες, παραδοσιακοί οικισμοί, πέτρινα πυργόσπιτα, κρυμμένα ξωκλήσια, υπέροχες θάλασσες… Νοτιοανατολικά της Καλαμάτας σάς περιμένει ένας τόπος ιδιαίτερος, φτιαγμένος από πανέμορφες εικόνες. Από τις Κιτριές, το όμορφο μικρό ψαροχώρι, 15 χλμ. από την Καλαμάτα, θεωρείται ότι ανοίγεται η πύλη της Μεσσηνιακής Μάνης.

Πρώτος σταθμός η Καρδαμύλη, ιστορικό παραθαλάσσιο χωριό και μια από τις πιο γραφικές γωνιές της Πελοποννήσου, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καλαμάτας. Πραγματικά χαίρεσαι να βολτάρεις στα δρομάκια της. Πάνω σε ένα λόφο με ελιές και κυπαρίσσια, στα πόδια του Ταΰγετου, βρίσκεται η Παλαιά Καρδαμύλη, ένας ερειπωμένος οικισμός που γοητεύει κάθε επισκέπτη. Αναζητήστε τον πύργο του Μούρτζινου (του τελευταίου Μανιάτη καπετάνιου της Καρδαμύλης) και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Αν κάνετε μια βόλτα μέχρι το Καλαμίτσι, θα δείτε το σπίτι του Βρετανού περιηγητή και συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ. Η «επίσημη» παραλία της Καρδαμύλης είναι τα Ριτσά, δυτικά του οικισμού, ενώ σε κοντινή απόσταση θα βρείτε τις παραλίες Φονέας και Δελφίνια.

Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί στη Στούπα, με την τεράστια αμμουδερή παραλία της. Πρόκειται για ένα ζωντανό τουριστικό θέρετρο που προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες. Δίπλα της βρίσκονται οι παραλίες Καλογριά (εδώ ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά») και Χαλικούρα. Αφήνοντας πίσω σας τη Στούπα, θα συναντήσετε τον Άγιο Νικόλαο με ένα όμορφο λιμανάκι γεμάτο πολύχρωμες βάρκες και καΐκια. Συνεχίστε μέχρι το γραφικό λιμανάκι της Τραχήλας, όπου αξίζει να κάνετε μια στάση για να απολαύσετε το σκηνικό αλλά και να αναζητήσετε το γνήσιο, χοντρό αλάτι του χωριού, που συλλέγεται από τους βράχους της περιοχής. Εδώ δεν θα βρείτε τεράστιες αμμουδερές παραλίες και beachs bars. Οι βουτιές, όμως, από τα βράχια θα σας μείνουν αξέχαστες. Εντυπωσιακή είναι η απόκρημνη ακτή Καταφύγι, με επίπεδα βράχια που λειτουργούν ως φυσικές εξέδρες. Εναλλακτικά, από την Καρδαμύλη μπορείτε να εξορμήσετε στα κοντινά χωριά του Ταυγέτου, Τσέρια, Εξωχώρι, Σαϊδόνα, Καστάνια και Μηλιά, με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα παραδοσιακά καφενεία.

  • Οι προτάσεις μας:

Πηγή:https://www.reader.gr/life/travel/proorismoi/taxidiotikes-protaseis/294309/messinia-taxidi-sti-fysi-kai-tin-istoria